5 PAȘI DE ÎNGRIJIRE A PĂRULUI LA PISCINĂ SAU LA MARE

Azi vorbim despre:

A venit vara, căldura și nu știm cum să ajungem mai repede la lac, mare sau măcar o piscină să ne răcorim.

 

Uneori nici nu ne mai pasă de cum arată părul nostru, tot ce ne dorim este să simțim acea senzație de răcorire, nu-i așa?

 

Vara însă, cu temperaturile ridicate, cu căldura și soarele excesiv, cât și cu apa sărată de la mare, apa din lac, sau apa cu clor din piscină ne pot afecta foarte mult părul.

 

Cum ne dăm seama?

 

Foarte simplu, părul începe să stea mai umflat, are o culoare mată, sau poate chiar începe să se subțieze din ce în ce mai tare.

 

 

Ca să evităm toate aceste efecte negative, azi vreau să vorbim despre 5 pași de îngrijire a părului, atunci când mergem la piscină sau la mare.

Ce trebuie să știi este că pH-ul apei modifică pH-ul scalpului și a părului nostru, de aceea, de fiecare dată când părul nostru este ud, cu cât stă cu mai multă apă pe el, este mai predispus la aceste modificări, devenind mult mai vulnerabil. Recomandarea mea ca și expert în self-care și ca și hairstylist, este să nu lași părul să se usuce liber, pentru că astfel stă foarte mult timp umed. Îți recomand să îl usuci la temeperatură mică, cu viteză mică, de fiecare dată când l-ai spălat.

Să revenim acum la apa mării și la apa din piscină.

Apa care curge la robinet, este considerată apă pură, sau apă hipotonică, pe când apa sărată este considerată, ca fiind apă hipertonică.

Tonicitatea apei, înseamnă abilitatea unei soluții extracelulare de a determina apa să se deplaseze “în” și “din” celule prin osmoză.

Apa hipotonică, înseamnă că are un nivel scăzut de tonicitate, un nivel scăzut de săruri și zaharuri, iar asta se traduce printr-o absorbție cu o viteză mai mare. Cu alte cuvinte, există o deplasare a apei în celulă, iar acesteia i se va mări volumul.

Apa hipertonică, înseamnă că are un nivel ridicat de tonicitate, un nivel crescut de săruri și zaharuri. Cu alte cuvinte, există o deplasare a apei din celulă, iar acesteia i se va micșora volumul.


Diagrama hematiilor într-o soluție hipertonică (zbârcite), izotonică (normale) și hipotonică (umflate și explodând).

Diagrama hematiilor într-o soluție hipertonică (zbârcite), izotonică(normale) și hipotonică (umflate și explodând).

Credit imagine: Mariana Ruiz Villareal

 

Apa hipotonică, se acumulează în cuticula firului de păr, în schimb apa hipertonică usucă firul de păr.

 

Problema apei din piscină deși este o apă hipotonică, este faptul că conține clor și poate crea efecte devastatoare pentru păr, cum ar fi:

  1. Subțierea părului

  2. Decolorarea părului

  3. Păr tern și uscat

CUM COMBAȚI EFECTELE NEDORITE ALE APEI DIN PISCINĂ, APA CLORURATĂ, SAU ALE APEI DIN MARE?


  1. Fă un duș înainte de a intra în apa piscinei sau în apa mării, udă părul cu apa hipotonică, ce vine la robinet, astfel apa clorurată, nu mai poate intra în păr și nu mai poate usca părul.
  2. Poartă o cască de înot.
  3. Aplică un leave-in conditioner sau un ulei în funcție de porozitatea părului tău, înainte de a intra în apă.
  4. Clătește imediat părul de apa clorurată sau de apa sărată.
  5. Hidratează părul.
Îngrijire păr mare

HIDRATAREA PĂRULUI

 

Tot auzim acest cuvânt, hidratare, dar cum faci această hidratare corect acasă și mai ales cum faci hidratarea părului în general acasă.

 

Există și aici mai multe trucuri însă ca un păr să fie sănătos și strălucitor, practic hidratat, ai nevoie de:

1.APĂ – bea apă, mănâncă fructe, legume care au un conținut ridicat de apă.

2.BALSAM / MASCĂ DE PĂR – aplică un balsam sau o mască de păr, atunci când speli părul. Acestea conțin multe uleiuri care penetrează firul de păr și care sigilează hidratarea din interiorul părului. Șamponul este gândit să curețe scalpul, să îl degreseze de sebumul care există, nu va putea hidrata părul.

3.VITAMINE, MINERALE, OLIGOELEMENTE – asigură-te că ai toate vitaminele, mineralele și oligoelementele necesare. Un deficit de vitamina A; E, Zinc sau chiar de vitamina B, îți poate usca atât părul cât și pielea. Îți recomand să mănânci snack-uri sănătoase, cum ar fi nucile, semințele, alunele, pentru că aduc un aport important de proteine părului tău, ce îi oferă rezistență și bineințeles vitamina A, E, B, care asigură o piele hidratată.

 

Un mic truc pe care ți-l recomand să îl încerci este să aplici ulei pe lungimea părului, înainte de a-l spăla, lasă-l să acționeze timp de minim 15 minute și apoi spală părul normal cu șamponul preferat și hidratează-l cu balsamul sau masca de păr potrivite firului tău de păr.

 

Un alt truc este, ca uleiul să îl alegi în funcție de porozitatea părului tău.

 

Dacă nu știi ce porozitate ai, te invit să accesezi mini-cursul gratuit Cum să devii experta părului tău.

 

Tratamentele de păr, mai ales cele de hidratare pot veni în ajutorul tău și să îți ușureze munca de hidratare.Te sfătuiesc ca măcar o dată la 6 săptămâni să te răsfeți cu un tratament al scalpului și unul de hidratare a lungimilor. De preferat este să le  îmbini cu o scanare cu un aparat de biorezonanță, pentru a știi clar cum stai și cu nivelul de vitamine, minerale și oligoelemente din corp.

 

 

P.S: Până pe data de 01.09.2023, beneficiezi de super prețuri la serviciile mele online ( Ajustarea Rutinei de Îngrijire și Consilierea 1:1 online), cât și la tratamentele de păr și scanarea cu aparatul de biorezonanță – pe care le efectuez în studioul meu de Hairspa din Sibiu. Din luna septembrie prețurile vor crește.

Alte articole care te-ar putea interesa: