Ghid Complet pentru Combaterea Ruperii și Subțierii Părului: Soluții Naturale pe care le Poți Aplica Acasă
De ce se subțiază și se rupe părul?
Ce soluții ai?
Află tot ce trebuie din acest articol
Odată ce vara a trecut, începând cu luna septembrie, cea mai des rostită afirmație până după ce trece iarna este “Îmi cade părul!”.
Bineînțeles factorii care influențează această afecțiune sunt diverși, precum:
Toate aceste posibile cauze se văd cu ochiul liber și se traduc printr-o cădere de păr masivă.
Un tratament eficient într-un astfel de caz este abordarea îngrijirii părului dintr-o perspectivă mai complexă, și anume: din perspectiva sănătății corpului ( vitamine, minerale, circulație sanguină, somn, hidratare, consumul suficient de proteine), din perspectiva sănătății emoționale (identificarea factorilor de stres, a tiparelor de furie, a emoțiilor autosabotoare, a convingerilor care te mențin într-o stare negativă) și apoi folosirea unor produse de îngrijire a părului care să fie cât mai naturale, cu ingrediente posibil agresive cât mai puține.
Îmi place să spun așa, este exact ca la grădinărit, când ai un sol fertil ( corpul) și planta va fi sănătoasă (părul), mai ales dacă are factorii externi optimi, hidratarea și soarele ( produsele de îngrijire).
Ce am descoperit de-a lungul experienței mele ca și expert în îngrijirea părului, este că ingredientele naturale sunt mult mai bine tolerate de corp, deși este nevoie de o perioadă mai lungă de timp ca să acționeze și de mai multă perseverență și disciplină din partea celui care le folosește. Însă ceea ce actualele produse cosmetice fei profesionale sau chiar dermatocosmetice fac, tratează pe o parte și strică pe alta, de exemplu în cazul tratamentelor pentru combaterea căderii părului sau chiar a mătreții, scalpul este degresat foarte puternic, iar asta afectează hidratarea lungimii părului, care mai târziu va fi predispusă ruperii din cauza deshidratării.
Ce ai nevoie să știi, este că, de cele mai multe ori credem că mâncăm foarte sănătos, dar sunt multe cazuri în care deși consumăm doar legume și fructe, corpul nostru suferă de anumite lipsuri. Aceste lipsuri pot fi fie pentru că nu se absorb optim acele vitamine și minerale din alimentație, fie pentru că lipsesc din alimentație.
În opinia mea, primul pas pe care ar trebui să îl faci este acesta, să stabilești cât de sănătos mănânci și cât de bine se absorb aceste vitamine și minerale în corpul tău.
Pentru a știi concret dacă este și cazul tău, îți recomand să faci o scanare cu un aparat de biorezonanță, care poate identifica aceste minusuri, astfel încât tu să știi exact cum ai nevoie să reglezi alimentația ca să ai toate vitaminele necesare (dacă ești din Sibiu, sau ajungi din Sibiu, poți face programare la o astfel de scanarea aici).
Un alt punct de vedere important în crearea unui sol fertil pentru păr, este cantitatea de apă și cantitatea de proteine pe care le mănânci/bei/zi.
Cantitatea minimă de apă de care tu ai nevoie este de:
0,033 ml X kg pe care le ai
Cantitatea minimă de proteine de care tu ai nevoie este de:
2g X kg pe care le ai
Încă un element extrem de important este circulația sanguină eficientă. Dacă ai mâinile reci sau piciorele reci ai nevoie să iei în considerare acest aspect,pentru că firele tale de păr sunt hrănite de mici vase sanguine.
Atunci când nu te odihnești suficient, când ești încordat, sau când nu faci sport, corpul, devine contractat iar circulația sanguină are loc optim la organele principale de supraviețuire. Așa cum ai bănuit, fără păr putem supraviețui, așadar sângele în acest caz nu va ajunge să hrănească eficient firele tale de păr.
Știu că ți se pare cam aiurea să vorbim despre acest aspect în legătură cu părul tău, dar să știi că aceste mici emoții pe care tu le ai contribuie la lanțul întreg de reacții chimice pe care corpul tău le produce. Atunci când ești stresată hormoni precum cortizol, adrenalină, testosteron cresc în corpul tău, ca tu să poți face multe lucruri ca să te aperi de presupusul inamic.
În ziua de azi, suntem stresați oră de oră fără să ne dăm seama. Am ajuns dependenți de acești hormoni, încât atunci când este liniște sau când totul este bine, nu știm ce să facem.
Emoțiile sunt create de gândurile și de convingerile tale. Așadar dacă astăzi, în viața ta primează îngrijorarea, stresul, anxietatea, încearcă să fii observator și să vezi ce fel de emoții predomină în viața ta. Există multe variante prin care poți folosi aceste gânduri în favoarea ta și să le transformi din ceea ce percepi ca fiind negativ acum, în ceea ce este benefic pentru tine ( vezi materialul “Descoperă prietena din tine” și exersează acest aspect în “Caietul meu cu aspecte pozitive”).
Cele mai multe persoane încep cu acest ultim pas din procesul de îngrijire corectă a părului.
În zilele noastre unde oferta este atât de vastă, este o adevărată sursă de stres să găsești brandul potrivit, produsul potrivit, care să fie eco, natural , organic așa cum scrie pe etichetă.
Eu de ceva timp am adoptat remediile naturale, pe care le încurajez cât mai mult să fie folosite. Le recomand pentru că sunt la îndemâna noastră, sunt tolerate bine de către corp și nu întâlnesc reacții adverse.
Am să-ți spun în continuare despre plantele care te ajută până vara viitoare să diminuezi căderea părului și să obții un păr sănătos, pe care să ajungi să îl întreții cu un singur produs.
Cele mai cunoscute plante sunt:
Aceste plante le poți folosi intern ca și ceaiuri de băut, le poți folosi ca uleiuri aplicate pe scalp sau sub formă de tincturi diluate și aplicate direct pe scalp.
Natura ne-a oferit dintotdeauna o adevărată farmacie, de care treptat am uitat să ne folosim pentru că am primit tot felul de mixuri gata preparate. Însă pentru a putea selecta produsele potrivite pentru tine, tu ai nevoie să cunoști câteva criterii de bază.
Este potrivită atât pentru combaterea mătreții cât și pentru combaterea căderii părului.
Această plantă are puterea de a ajuta la blocarea producției de hormoni DHT (dihirotestosteron), care este responsabil cu subțierea și căderea firului de păr.
Este bogată în: Vitamina A, B1, B5, fier, potasiu, zinc, magneziu, minerale, flavonoizi, aminoacizi esențiali.
Este bogat în: inulină, polifenoli,calciu, potasiu, fier, vitamine din complexul B
Este bogat în: aminoacizi, polifenoli, calciu, magneziu, zinc, mangan, fosfor, potasiu, acid folic, vitamina C, cupru.
Vitamina C din seva de mesteacăn are efect antioxidant și combate radiațiile ultraviolete.
Tinctura de mesteacăn se poate aplica de 2-3 ori pe săptămână pe scalp și ai nevoie să o ții măcar o oră pe scalp înainte de a o spăla.
O plantă extrem de benefică atât pentru păr, cât și pentru piele și unghii.
Este bogată în: fier, mangan, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, sodiu și zinc, vitamina A, B1, B2, B3, B5, C, E, siliciu. Mai conține flavonoide, saponine, acid salicilic.
Este bogată în: calciu, fier, mangan, magneziu, vitamina A, B6, C, E, acid folic.
Stimulează producția de colagen, regenerarea, vindecarea mai rapidă.
Este bogată în: potasiu, fier, zinc, magneziu, calciu, fosfor, vitamina A, C, E, antioxidanți.
Se folosește sucul de la aceasta și poate combate acneea de pe scalp. Conține sulf, ceea ce contribuie la stimularea producerii de colagen.
Este bogată în: crom, quercitin, vitamina A, C, mangan, vitamina B6, B9.
Stimulează circulația sanguină.
Este bogat în: vitamina A, C, B6, B1,B2, potasiu, sulf, calciu,siliciu, iod, fosfor, mangan, antioxidanți precum germaniu, seleniu.
Are o cantitate de 10 ori mai mare de vitamina C ca și citricele. Iar unde avem vitamina C avem și producție de colagen.
Este bogată în: vitamina A, C, B1, B2, B6, B, E,K, P, F, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu, omega 9, omega 6, omega 3, omega 7.
Este bogată în: vitamina A, C, B1, B2, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu.
Poate fi folosit ca și ulei (o linură de ghimbir ras, în 50 ml ulei de măsline/jojoba/susan, îl aplici pe scalp și îl lași 30 minute să acționeze, apoi speli părul). Pentru scalpul gras, fierbe ghimbirul în apă ( 4 linguri de ghimbir), apoi aplici această soluție pe scalp , lași să acționeze și clătești părul.
Este bogat în: cofeină, vitamina C, proteine, antioxidanți, potasiu, magneziu, sodiu, calciu,fier, mangan,vitaminaA,E, B2, B6, acid folic.
În rutina de îngrijire îl poți folosi pentru a clăti părul, după spălare.
Este bogat în: calciu, vitamina C, A, B6, B9, K, magneziu, potasiu, sodiu, cupru.
Se poate folosi în combinație cu tinctura de mesteacăn și cea de urzici ( 1 lingură tinctură ardei iute + 2 linguri de tinctură de mesteacăn + linguri tinctură de urzică) – se folosește de 2-3 ori pe săptămână.
Ai opțiuni nelimitate de a combina ingredientele de mai sus, sau de a le încerca pe rând să vezi exact care funcționează în cazul tău.
De exemplu, poți amesteca o linguriţă de ulei de rozmarin, busuioc şi lavandă, după care adaugă câteva picături din acest mix la o lingură de gel de aloe vera şi ulei de brusture. Masează scalpul cu acest amestec şi lasă-l să acţioneze câteva ore, după care clăteşte bine părul cu apă şi şampon. Acest tratament poate fi folosit o dată pe săptămână, în funcţie de cât de mult îţi cade părul.
Ce trebuie să știi este că un efect foarte bun poți obține combinând uleiurile din ingredientele de mai sus (!atenție nu uleiuri esențiale!) cu tehnica de microneedling ( rollerul acela cu ace, care face mici înțepături pentru a produce colagen).
Însă pe această temă este necesar un articol întreg, în care să înveți ce dimensiune a acului trebuie să fie, care brand ar fi recomandat, cum folosești și în combinație cu ce tipuri de serumuri și soluții, pentru că nu vei putea folosi produse ce conțin alcool.
Când vine vorba despre uleiurile esențiale, să știi că nu sunt contra acestora, însă pentru a nu dezechilibra scalpul, mai mult de 2 picaturi de ulei esențial nu vom adăuga niciodată într-un produs. Altfel riscăm să uscăm atât scalpul cât și lungimea părului.
Când vine vorba de șampoane și alte tratamente îți recomand șampoanele care nu conțin sodium laureath sulfate (SLS/SLES), PEG, parabeni, parfum sau fragrance și totodată îți recomand să conțină unul din ingredientele mai sus menționate.
De ce se subțiază și se rupe părul?
Ce soluții ai?
Află tot ce trebuie din acest articol
Mancarime scalp Cum tratăm mâncărimea pe scalp, ce remedii naturale ai la îndemână și care sunt pașii corecți de urmat. Despre ce vorbim azi: În
Despre cauzele căderii părului, plante și remedii naturale
Sunt aici pentru tine! Cum te pot ajuta?