Am avut plăcerea să o am invitată într-un live pe Dana Russu-Communication Coach, unde am dezbătut tema „Cum discutăm cu noi înșine și ce efecte asupra corpului nostru are critica”.
Cele mai des întâlnite afecțiuni ale părului, precum dermatitele, psoriazisul, mătreața provin din acest obicei negativ și anume critica, sau mai bine zis auto-critica.
Cu Dana, am discutat despre această temă, de dialog interior și cum reușim să transformăm un dialog critic în unul pozitiv. Dacă vrei să urmărești întreaga conversație o poți face aici.
Critica, este un tipar de comportament, și la fel ca toate celelalte tipare, l-am preluat de la persoanele care ne-au fost în jur, care ne-au crescut.
Când în permanență ni s-a spus cum trebuie să facem, cât de greșit facem anumite lucruri, cât de bine s-au descurcat alți copii spre deosebire de noi, toate aceste mici detalii ne-au învățat dialogul negativ, prin care ne sabotăm singure de cele mai multe ori.
Putem observa apoi în viața adultă, că ne comparăm în continuare cu ceilalți, că ne învinovățim când facem ceva greșit, că suntem dezamăgite atunci când nu ies lucrurile perfect, sau așa cum ne-am dorit și punem o permanentă presiune asupra noastră. Deși, știm că această presiune reprezintă un stres continuu, suntem atât de învățate cu el, încât nici măcar nu mai realizăm cât de stresate suntem.
Așa cum povesteam cu Dana, în momentul în care inima, sufletul nostru își dorește ceva dar noi acționăm total diferit, pentru a-i putea mulțumi pe ceilalți (tiparul bine cunoscut), corpul ne transmite diferite mesaje, prin anumite afecțiuni pentru a ne face conștiente de faptul că nu suntem într-un aliniament, nu suntem în armonie cu ceea ce ne dorim la nivel de subconștient, cu ceea ce ne dorim cu adevărat. Cu cât ascultăm aceste mesaje mai repede cu atât conflictele noastre emoționale dispar mai repede, cu cât ne astupăm urechile și ne acoperim ochii pentru a nu asculta și a nu vedea aceste mesaje, ele se vor agrava, corpul nostru ajungând să urle la noi, ca să îl ascultăm.
Revenind la specialitatea mea, la păr, critica, blamarea, învinovățirea, stresul, se traduc prin afecțiuni precum căderea părului abundentă (alopecie, chelie), dermatite, psoriazis, mâncărimi, mătreață, care ne indică faptul că suntem foarte iritați de ceva în viața noastră.
Acesta este momentul oportun, de a încetini ritmul și a petrece timp cu noi înșine pentru a conștientiza ce ne dorim cu adevărat. Pentru a face această conștientizare, avem nevoie să ne retragem și să ne răspundem la câteva întrebări precum:
- Ce mă irită acum?
- Ce reprezintă o presiune atât de mare în viața mea, încât îmi vine să-mi smulg părul din cap?
- Ce mă frustrează?
- Ce mă enervează?
- De ce vreau să îi mulțumesc pe ceilalți?
- Ce nu pot accepta și de ce?
- Care sunt convingerile mele legate de această situație?
- Mă ajută sau nu mă ajută această convingere?
Sunt momente în viața noastră, când poate nu reușim să vedem singuri imaginea de ansamblu, când nu reușim să ne răspundem la întrebările de mai sus. Acesta este un moment când ajutorul unui specialist, precum un consilier în dezvoltare personală, un coach, un psiholog, un psihoterapeut, ne pot ghida prin diferite tehnici pentru a face ordine în gânduri și a ne restabili claritatea, aliniamentul și armonia.
Tiparele noastre, indiferent că sunt negative sau pozitive, toate le-am creat pe baza experienței noastre de viață. Prin filtrul nostru, percepția și ceea ce am simțit într-un anumit moment, într-o situație – au creat o schemă după care creierul nostru ia decizii rapide, pe pilot automat pentru a nu mai consuma resurse.
Dar toate aceste tipare, se pot transforma.
De exemplu, dacă știm că perfecționismul nu ne ajută, ci dimpotrivă ne sabotează, pentru că vedem că suntem mereu nemulțumiți și pentru că oricât de mult muncim și realizăm, observăm că nu reușim să ne bucurăm, să savurăm acel rezultat, atunci este momentul ca acest tipar să îl conștientizăm de fiecare dată când apare. Este momentul să fim atente la ceea ce ne spunem în acea situație, apoi să schimbăm dialogul interior, în unul benefic, unul încurajator, într-un mesaj pe care ni l-ar spune o persoană dragă, o prietenă care ne iubește mult; este momentul să fim atente la ceea ce ne face acest dialog să simțim și repetând experiența de două, trei ori, astfel reușim să transformăm tiparul.