Astăzi vorbim despre:
1. Sebum – ce este, la ce ajută dar și cum scăpăm de exces
2. Produsele de îngrijire a părului – cum dezechilibrează scalpul și ce ingrediente trebuie să evităm.
Sebumul, este uleiul nostru natural care are grijă să țină departe radicalii liberi, să ne protejeze pielea de soare și să hidrateze, chiar să lubrifieze scalpul pentru a nu simți durere atunci când firele de păr cad, se desprind, sau când apar altele noi.
Fiecare fir de păr are o mică glandă sebacee care este responsabilă cu producerea acestui sebum, cantitatea de sebum fiind influențată de hormonii androgeni, mai exact DHT (dihidrotestosteron).
Dar nu doar acești hormoni influențează cantitatea de sebum, ci și stilul de viață, alimentația, dezechilibrul pH-ului pielii, dezechilibrul hormonal, medicamentele, emoțiile, curățarea excesivă și agresivă cu produse cosmetice, cu șampoane care au anumite ingrediente ce pot stimula secreția de sebum (selenium sulfide și zync phyrthione), sau care scad sau inhibă temporar glandele sebacee (ketoconazole).
Cantitatea de sebum secretată, pe care o putem observa în câteva zile de când ne-am spălat pe păr, influențează mult alegerea produselor de îngrijire și styling.
Ce vreau eu să știi este că în cazul părului întins acest sebum ajunge cu ușurință și pe lungimi, hidratându-l, dar în cazul părului creț această hidratare nu se face la fel de eficient.
Orice tip de păr poate deveni deshidratat. Fie din cauza factorilor externi,(soare, apă sărată, poluare), fie din îngrijirea incorectă, fie din procesarea chimică (vopsit, decolorat, permanent) sau termică (căldură uscător păr, ondulator, placă), prea multe grăsimi sau produse cu siliconi, care împiedică moleculele de apă să intre în interiorul firului de păr, toate pot duce către un păr uscat, chiar dacă la rădăcină putem avea exces de sebum.
Sebumul se îndepărtează cu ajutorul apei și al șamponului.
Cât de des spălăm părul?
Ideal este la 7 zile, dar dacă ai un păr care se încarcă de sebum după 3 zile sau faci sport, poți să optezi să îl speli mai des, dar nu zilnic.
Cel mai bine este să analizezi împreună cu hairstylist-ul tău această situație și să încerci să mărești treptat perioada de timp dintre spălări, dar înainte de toate trebuie să identifici ce anume duce la îngrășarea excesivă a părului. Dacă ai probleme hormonale, rezolvarea acestei probleme se poate să fie mai anevoioasă, dar nimic nu este imposibil.
Ce se întâmplă atunci când speli părul?
PH-ul scalpului tău, se schimbă atunci când ajunge în contact cu apa, dezechilibrându-l pentru a putea îndepărta murdăria atât de pe scalp cât și de pe lungimea părului.
Pentru că mediul devine mai acid, cuticula firului de păr se deschide, pentru ca apa să pătrundă în interiorul firului de păr ca să curețe mizeria.
În același timp, părul devine mai fragil atunci când este ud.
Șamponul, balsamul/masca, la fel ca și apa schimbă acest pH, atât al pielii cât și al scalpului. În funcție de ingredientele pe care le conțin influențează mai mult sau mai puțin pH-ul.
Șamponul este gândit să aibă un pH mai ridicat astfel încât împreună cu apa să curețe eficient impuritățile. Masca și balsamul sunt gândite astfel încât să scadă pH-ul, ca să reechilibreze pH-ul părului.
Masca și balsamul nu se vor folosi niciodată pe scalp, pentru că acestea conțin grăsimi, care sunt menite să hidrateze. Scalpul nu are nevoie de grăsimi suplimentare pentru a fi hidratat, el are nevoie de echilibru ca să funcționeze optim. Prea multe grăsimi, vom avea un păr gras, prea puține grăsimi vom avea o piele uscată.
Cum ne spălăm corect?
Șamponul îl alegem în funcție de scalp, dacă sunt probleme ( scalp gras, mătreață, dermatită, psoriazis, scalp inflamat, început de chelie-alopecie) sau în funcție de lungime ( păr vopsit, decolorat, deteriorat, uscat).
Întotdeauna avem grijă ca scalpul nostru să fie prima dată sănătos, urmând să ne ocupăm de lungimile părului abia după ce ne-am asigurat că nu avem nicio afecțiune pe scalp.
Șamponul se aplică prima dată în palmă, cât o monedă de 50 de bani, se masează între palme și se distribuie pe scalpul umed, uniform. Se masează cu buricele degetelor, fără să ne folosim de unghii. Întotdeauna șamponăm de două ori și ne asigurăm că am clătit bine scalpul după fiecare șamponare. Lungimile se curăță singure, așadar nu ai nevoie să te concentrezi pe ele.
După cele două șamponări, aplicăm balsamul sau masca. Nu vom aplica niciodată și balsam și mască, pentru că este prea mult. Balsamul sau masca se aplică în palmă, ca și șamponul, apoi distribuim uniform doar pe lungimi, fără a atinge scalpul.
Diferența între mască și balsam este că, balsamul acționează doar la suprafața firului de păr, în schimb masca acționează în profunzimea firului de păr.
Balsamul este recomandat pentru un păr hidratat, sănătos, ca și întreținere și descurcare, masca este recomandată părului foarte uscat.
Balsamul și masca vor avea grijă, să scadă pH-ul părului care anterior a fost ridicat, cu apa și șamponul, vor închide cuticula firului depăr prin scăderea pH-ului și asta se traduce printr-un păr care are luciu, este neted, iar culoarea vopselei rezistă mai mult timp.
Și după mască sau balsam, trebuie să clătești foarte bine părul.
Clătirea părului este extrem de importantă, dacă nu ești atentă la acest aspect, se poate să te trezești cu diferite cojițe pe scalp, cu mâncărimi, pe scurt cu o situație extrem de neplăcută.
Cum știi că ai clătit suficient de bine părul?
Când simți că părul scârțăie sau când nu îl mai simți foarte alunecos între degete.
Un mic truc pe care îl mai dau clientelor mele, este să facă la sfârșit după ce au clătit masca/balsamul de păr o clătire cu o parte de oțet/suc de lămâie diluat cu zece părți apă. Așa orice urmă de șampon/mască/balsam, va fi îndepărtat.
Ideal este ca șamponul/masca/balsamul de păr să nu conțină SLS/SLES, parabeni, siliconi.
Ca să te asiguri că ai niște produse calitative, te vei uita pe eticheta produsului și nu cumpăra șampoanele în care sunt enumerate printre primele, ingredientele de mai jos:să fie fără următoarele ingrediente:
1. Laurilsulfat de amoniu și de sodiu – sunt detergenți puternici, care creează spuma specifică șampoanelor. Curăță foarte bine impuritățile, dar distruge proteinele și perturbă creșterea naturală și sănătoasă a firului de păr, dacă sunt folosite des și în cantități mari.
2. Clorura de sodiu – sau sarea de masă, ajuta la îngroșarea texturii șamponului, dar poate provoca uscarea și iritarea scalpului, și poate duce chiar și la pierderea părului. De asemenea, dacă se folosește tratamentul cu keratină, acest ingredient trebuie evitat deoarece îi anulează acțiunea.
3. Polietilenglicol (PEG, polietilenă, polioxietenă)– este tot un agent de îngroșare, dar care subțiază firul de păr și usucă scalpul.
4. DEA si TEA, sau dietanolamină și, respectiv, trietanolamină, irită scalpul, distrug substanțele benefice din păr, usucă firul de păr, lăsându-l fragil și lipsit de viață.
5. Parabenii au efect toxic, ducând la căderea părului și la iritarea scalpului.
6. Formaldehida – în cantități mari, poate duce la căderea părului excesiv.
7. Propilenglicolul este utilizat și ca antigel pentru mașini, evident în alte concentrații. Rolul lui este să protejeze produsul de îngheț pe timpul transportului. Dar în compoziția șampoanelor, daca este în cantități mari, poate irita scalpul, să modifice structura pielii și chiar să provoace reacții alergice.
8. Lanolina – nu are efect hidratant, așa cum se consideră, ci are rol de emulgator, emolient și antistatic. Ingredientul doar îngreunează firul de păr și nu-i permite să se hidrateze natural.
9. Dimeticona acoperă pielea scalpului, precum o mască pentru a reține umezeala. Dar devine toxică pentru că poate provoca iritații severe, prin sigilarea porilor poate provoca apariția sebumului și a bacteriilor și, deoarece pielea nu poate să respire, acneea poate apărea.
10. Alcoolul care este regăsit în aproape toate produsele de îngrijire a părului, dar în concentrații mari usucă firul de păr, lăsându-l lipsit de viață.
11. Parfumurile sintetice – pot include până la 3000 de substanțe chimice, multe fiind iritante pentru scalp.
12. Colorantii sintetici (FDC, DC) pot sensibiliza și irita scalpul.
Eticheta este foarte importantă, de aceea trebuie să ne facem un obicei în a o citi cu atenție. Aceste ingrediente se pot regăsi chiar și în produsele pentru ten, așadar fii foarte atentă la etichetele tuturor produselor.
Care sunt ingredientele benefice din șampoane?
Pentru un păr hrănit, hidratat și neagresat este important ca șampoanele să conțină:
1.. Extracte și uleiuri vegetale
2. Acizi lactici
3. Ceară naturală
4. Colagen
5. Biotină
6. Keratină
7. Acid hialuronic
8. Piridoxină – vitamina B6 – hrănește întregul fir de păr și scalpul.
9. Ketoconazol – este un antibacterian, ingredient ideal pentru scalpul micotic.
10. Ciclopirox – este un antifugic, ideal și pentru a trata seboreea.
11. Minoxidil – este pe baza de plante, ideal pentru stimularea creșterii părului. *
Faptul că un șampon face multă spumă, este un prim indiciu că acesta degresează mult prea puternic scalpul. Sebumul se va produce în exces ca să poată echilibra această degresare agresivă. Cu cât șamponul face mai puțină spumă, cu atât este mai blând cu scalpul tău, cu cât are un miros mai natural cu atât este mai blând.
Tratamentele de hidratare și reconstrucție a părului sunt recomandate mai ales părului care se simte uscat, deteriorat, care a fost vopsit sau decolorat, sau care din cauza tratamentelor (utilizarea șampoanelor dermato-cosmetice, pentru tratarea căderii părului, a keratozelor) folosite un tip îndelungat, au deshidratat lungimile părului.
(*sursa:https://www.medimfarm.ro/PharmacistAdvices/Advice/65)
Sunt aici pentru tine! Cum te pot ajuta?