Te-ai întrebat vreodată care vitamine și minerale sunt necesare pentru un păr sănătos?
Ne plângem de diferite afecțiuni ale pielii, ale scalpului, dar noi uităm faptul că suntem mereu în fugă, ne lăsăm pradă foamei. Mâncăm ce apucăm, când apucăm, mese cât mai rapide să ne potolească instant foamea.
Multe dintre noi, nu ajungem anual să ne facem analize pentru a verifica ce anume lipsește din alimentația noastră, sau ce metale grele s-au acumulat în exces în corpul nostru și deși părul și pielea îți transmit faptul că există ceva anume ce nu funcționează optim în corp, ascundem defectele prin oje semipermanente, geluri sau fel de fel de măști de păr pline de siliconi, făcând pe moment să pară totul sănătos.
Dar oare este aceasta soluția ideală pe termen lung?
Am întâlnit multe persoane care spun:
„De ceva toți murim.” și nu contrazic acest lucru.
Există un început și un sfârșit pentru toată lumea, dar oare nu contează mai mult cum trăim și cât de bine trăim între acest început și sfârșit?
Cum zicea o prietenă, vrei să îți târăști picioarele la bătrânețe sau vrei să fii vioaie, plină de viață?
Sănătatea noastră este despre cât de bine trăim pentru o perioadă lungă de timp, nu înseamnă cu nu mai mori, înseamnă doar că mori fără dureri sau că trăiești fără reparații o bună perioadă de timp.
Vreau să te întreb, tu cum alegi să trăiești, cu reparații sau fără reparații?
Dacă răspunsul tău este fără reparații, dacă vrei să fii plină de energie, să nu te simți neputincioasă, atunci îți recomand să dai startul ascultării nevoilor corpului tău.
Dacă unghiile tale sunt fragile sau se rup ușor; dacă părul tău cade, se rupe, sau nu mai suporți blondul special cu oxidantul de 12% după zece ani de vopsit lună de lună părul, ASCULTĂ-ȚI corpul.
A venit momentul să asculți ce îți spune corpul tău!
Este momentul să renunți la artificii ca să ascunzi imperfecțiunile, defectele și este momentul să tratezi problema de la rădăcină.
Nu mai apela la fiola de calciu în vopsea, pentru că scalpul tău îți spune că nu mai poate!
Nu mai apela la gelul pe unghii, pentru că ți se spune clar că ai anumite lipsuri.
Scalpul tău este precum solul, iar părul tău este precum o floare, atâta timp cât solul este hrănit bine și floarea este frumoasă și sănătoasă.
În momentul în care circulația ta sanguină este bună, rădăcinile ( vasele de sânge) vor transporta nutrienții eficient către plantă.
Care nutrienți sunt cei mai necesari pentru un păr sănătos?
Aș spune toți și trebuie să ne asigurăm că îi avem pe toți în corp, dar se întâmplă să ne trezim că deși mâncăm multe alimente bogate în fier, fierul ne lipsește din organism. Cum este posibil acest lucru?
Ei bine, corpul tău este o mașină super isteață care are un întreg ecosistem, unde fiecare părticică nesemnificativă are câte un rol foarte important.
Există acea roată, numită roata mineralelor care te ajută să înțelegi mai bine cum funcționează absorbția eficientă a vitaminelor și mineralelor din corp.
Pentru un păr sănătos este necesar însă să fim atente la:
- Zinc
- Fier
- Cupru
- Siliciu
- Seleniu
- Vitaminele B
- Vitamina C
- Vitamina E
- Vitamina D
- Colagen
- Omega 3
Un păr sănătos are nevoie de proteine pentru rezistență.
Zincul– este foarte important în metabolismul glucidelor, proteinelor și lipidelor. Deficitul său afectează foliculii de păr și fazele de creștere a părului, el fiind un activator al reacțiilor enzimatice necesare formării de păr nou. Zincul este important și în reglarea secreției de sebum la nivelul scalpului, cu efecte benefice în prevenirea mătreții, previne subțierea firului de păr. Alimentele cu un conținut crescut de zinc sunt fructele de mare, mai ales stridiile, ouăle, laptele, semințele de dovleac, de susan, alunele, soia, precum și carnea de pui, germenii de grâu, cartofi, fulgi de ovăz. În cazurile în care cantitatea de fier în organism este foarte mare, zincul nu se va putea absorbi eficient.
Fierul – produce hemoglobină. Hemoglobina este un purtător de oxigen pentru creșterea și repararea celulelor din organism – proces căruia îi datorăm existența părului. Femeile sunt mult mai expuse riscului de anemie, pierzând o cantitate semnificativă de fier în fiecare lună din cauza menstruației.
Un studiu publicat în Journal of Korean Medical Science a constatat că anemia cu deficit de fier (anemia feriprivă) nu numai că joacă un rol în căderea părului, dar este probabil legată de condiții precum: predispoziția genetică la chelie la femei și bărbați (așa-numita cădere a parului androgenetic), efluviul telogen (căderea temporară a părului după un șoc, stres sau eveniment traumatic) , căderea părului difuză și alopecia areată (căderea părului în anumite zone ale scalpului). Alimente bogate în fier sunt: carne roșie (în special cea de vită), organe (în special ficat), carne de pasăre, pește (ton, somon), ouă (galbenușul), stridiile, semințele de susan și dovleac, stafidele, nucile și legumele verzi, precum broccoli, spanac sau sparanghel. Fierul se absoarbe eficient în organism alături de vitamina C.
Cuprul – menţine culoarea şi structura pӑrului, prevenind albirea şi degradarea sa. Îl puteți obține prin includerea în alimentație a fructelor de mare, legumelor cu frunze verzi, nucilor, semințelor și ciupercilor. Prea mult fier în corp, va face ca mineralul cupru să nu fie absorbit eficient.
Siliciul – este necesar pentru buna funcționare a țesuturilor precum pielea, unghiile și nu în ultimul rând, părul. Este implicat în sinteza colagenului, care este o componentă majoră a țesutului conjunctiv. Întărește pereții vaselor de sânge, îmbunătățește flexibilitatea acestora și accelerează procesul de vindecare. Unul dintre motivele pentru care părul devine mai fragil și predispus la diverse probleme odată cu înaintarea în vârsta este acela că nivelul de siliciu din organism scade treptat. Siliciul este conținut de ardeiul gras, castraveți, ovăz și plante medicinale precum coada-calului și oferă părului strălucire și elasticitate.
Seleniul – unul dintre principalele minerale care sunt incluse în matricea părului în timpul procesului de keratinizare, este seleniu. Acest oligoelement este implicat în sinteza a cel puțin 35 de proteine, dintre care multe îndeplinesc funcții enzimatice, iar deficiența sa duce la căderea părului și pseudoalbinism (decolorarea părului).
Vitaminele B – complexul de vitamine B (în special B5, B6, B7, B12) contribuie la aspectul plăcut al părului, prevenind albirea prematură și căderea acestuia. Se află în ouă, carne, pește, banane, nuci, semințe și cereale integrale. Se cunoaște că nivelurile scăzute de tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3) și acid pantotenic (vitamina B5) contribuie la deteriorarea foliculilor de păr. Vitaminele B6 și B12 sunt implicate în producerea de celule roșii în sânge, care transportă oxigenul și substanțele nutritive către foliculi și astfel stimulează creșterea părului sănătos și frumos.
Lipsa vitaminelor din complexul B pot produce apariția mătreții, albirea firelor de păr și deteriorarea acestora prin rupere. De exemplu:
Vitamina B3 – îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului favorizând astfel creșterea părului.
Vitamina B7 (denumită și vitamina H) – îmbunătățește elasticitatea părului și îl hidratează
Vitamina B9 – previne albirea firelor de păr și le îngroașă, crescându-le astfel rezistența
Vitamina B12 – întărește și menține sănătatea rădăcinii de păr
Vitamina C – contribuie la absorbția fierului în organism, stimulează sinteza și menținerea nivelului de colagen – o proteină care este implicată în creșterea foliculilor de păr și este crucială pentru puterea lor. Vitamina C este, de asemenea, un puternic antioxidant care protejează celulele foliculare de agresiunea solară și de acțiunea radicalilor liberi din interiorul propriului organism. Acumulat în timp, un astfel de stres oxidativ poate duce la distrugerea colagenului și a elastinei, care mențin structura și elasticitatea pielii, inclusiv cea a scalpului.
Vitamina E – la fel ca vitamina C, ajută la reducerea daunelor cauzate de radiațiile UV. Este cunoscută pentru puterea antioxidantă, poate fi găsită în semințele de floarea soarelui, sparanghel și uleiurile vegetale presate la rece. Contribuie la regenerarea părului prin stimularea circulației sângelui în zona scalpului. De asemenea, are rol în întărirea sistemului imunitar. Se găsește în alimente precum: avocado, măsline, porumb.
Un studiu publicat în 2010 în Tropical Life Sciences Research a constatat că administrarea vitaminei E ca supliment timp de 8 luni a dus la îngroșarea părului cu 34,5% la persoanele ce suferă de căderea părului.
Vitamina D – se produce prin expunerea la soare și ajută la întărirea rezistenței firului de păr. În absența vitaminei D, părul devine fragil și se rupe. Includeți în alimentație pește gras, ficat de vită, brânză și ciuperci.
Colagenul – contribuie la circulația sanguină și hrănirea firului de păr optim. O formă naturală de colagen este gelatina naturală, supa de oase, coaste înăbușite, piftia.
Omega 3 – contribuie la circulația sanguină, la permeabilitatea membranei celulei ca schimbul nutrienți, toxine să se realizez optim. Îl găsești în alimente precum peștele, semințele de in, cânepă.
Ar mai fi vitamina A, de precizat care este responsabilă de producerea sebumului în cantități moderate, cel care îmbracă firul de păr și îl protejează, contribuind la hidratarea scalpului. Aceasta oferă strălucire și împiedică despicarea și ruperea firelor de păr. Conține antioxidanți și împiedică acțiunea radicalilor liberi care pot distruge structura firului de păr. Se regăsește în fructele și legumele cu nuanța portocalie și galbenă.
Îți recomand ca măcar o dată la câteva luni să faci o scanare cu un aparat de biorezonanță sau o dată pe ani să verifici aceste vitamine. Dacă cumva nu ești de acord nici cu analizele, nici cu aparatul de biorezonanță, atunci ASCULTĂ-ȚI corpul și poftele pe care le ai.
Bibliografie:
- https://sanatate-buna.com/blog/alimentatia-corecta-pentru-un-par-sanatos-si-frumos
- https://www.farmaciata.ro/opreste-caderea-parului-cu-vitamine-si-minerale/
- https://www.alphega-farmacie.ro/articole/lifestyle-si-sanatatea-femeii/vitamine-necesare-pentru-cresterea-parului
- https://herbagetica.ro/blog/7-vitamine-pentru-un-par-bogat-si-lung/