Ierarhia valorilor personale

Ierarhia Valorilor Personale – Foto Marissa Grootes, Unsplash

Prima dată când am auzit despre valori, m-am dus imediat cu gândul la principiile după care ne ghidăm în viața noastră de zi cu zi.

Însă valorile noastre și ierarhia valorilor noastre este mai mult decât atât.

Și aș vrea să îți imaginezi viața ta derulându-se ca un film.

Vezi protagonista filmului zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună.

Îi vezi ritualurile, vezi căror lucruri acordă importanță, care lucruri reprezintă pentru ea urgențe, iar atunci când are timp liber, bani și energie către care activități sau arii din viața ei își îndreaptă atenția.

Ca să poți stabili ierarhia valorilor tale, ai nevoie să faci exercițiul de vizualizare de mai sus, pentru că atunci când privim subiectiv lucrurile, din păcate ne pierdem în detalii, nu mai reușim să vedem imaginea de ansamblu.

Însă mai avem un punct de abordat, în tema noastră de azi. Avem nevoie să știm dacă aceste valori sunt într-adevăr ale noastre sau le-am moștenit, din credințele părinților, prietenilor, profesorilor, din societate ( din ceea ce am văzut în filme, la TV sau la alți oameni).

Valorile noastre sunt ale noastre?

Îmi place că în meseria mea, ca și expert în self-care, nu fac altceva decât să ghidez femeile către adevăratul lor sine. Atunci când alegi să începi să îți acorzi îngrijire din toate cele trei puncte de vedere, fizic, mental, emoțional, ajungi într-un punct în care te cunoști atât de bine, încât definiția succesului, definiția fericirii, a iubirii, ți le creezi singură. Cu pași mărunți dar siguri, te îndrepți către valorile tale, îți stabilești rutina și programul conform acestora.

Iar când știi ce este important și valoros pentru tine, pe măsură ce acționezi în această direcție nu faci altceva decât să crești nivelul de încredere în tine, crești nivelul de stimă, iar lumea întreagă din jurul tău pare să fie în armonie și într-un echilibru perfect.

Cum știi că valorile tale nu sunt ale tale?

Ai văzut de nenumărate ori în filme cazurile cu părinții care lucrează mult și și-ar dori să stea mai mult cu copiii lor acasă, și se simt prost că nu reușesc să se țină de promisiunile pe care le fac copiilor?

Este un tipar clasic!

În exemplul pe care ți l-am dat mai sus putem vedea o ierarhie a valorilor foarte clară:

  1. Bani
  2. Carieră
  3. Familie

Dacă ierarhia valorilor ar fi stat diferit, iar familia ar fi fost pe primul plan, atunci protagonista noastră nu s-ar mai fi simțit prost pentru că își încalcă promisiunile, pentru că primul lucru urgent și important de care s-ar fi ocupat ar fi fost copiii.

Noi prioritizăm lucrurile în funcție de ordinea importanței lor în grila noastră de valori.

Și da te înțeleg când spui că banii sunt importanți, că job-ul este important, dar ce vreau eu ca tu să știi din acest articol, că nici măcar nu contează ordinea lor, atât timp cât tu ești împăcată și asumată că aceasta este ierarhia ta de valori. Fără să te condamni, fără să te judeci, fără să te critici că ar fi trebuit să stea altcumva ordinea lucrurilor. Stau așa cum sunt azi, pentru că așa este important pentru tine să stea.

În momentul în care tu alegi să schimbi această ierarhie, ai să vezi că programul tău, prioritățile tale, urgențele tale se vor schimba.

„Where there’s a will, there’s a way”, corect?

Ai remarcat faptul că atunci când ți-ai dorit ceva foarte mult și ai știut de ce îți dorești acel lucru, ai găsit toate resursele necesare pentru a face posibil acel lucru în viața ta?

Așadar, această grilă de valori ți se va schimba de la an la an, poate chiar de la lună la lună și contează foarte mult să o iei în considerare în momentul în care îți stabilești obiectivele.

Scriu aceste rânduri în luna noiembrie, ne apropiem cu pași repezi de finalul anului 2022 și m-aș bucura ca anul viitor să te văd mai relaxată în atingerea obiectivelor care sunt cu adevărat împlinitoare și importante pentru tine.

Cum știi că valorile tale nu sunt ale tale?

Nu te-ai trezit niciodată în situația în care ți-ai dorit ceva foarte mult, iar când ai obținut acel lucru ai constatat că nu îți mai place așa de mult și chiar crezi că nici măcar nu aveai nevoie de el ca să te simți mai fericită? Noi, femeile, mereu facem asta, mai ales în ceea ce privește aspectul nostru fizic (haine, accesorii, look-uri etc).

Dar cum ar fi ca anul acesta, să afli care sunt acele arii care sunt într-adevăr importante pentru tine, care dacă s-ar schimba ar crea un impact pozitiv în toate celelalte aspecte din viața ta: spiritualitate, relații, împlinire, armonie, echilibru, entuziasm, energie?

Cum ar fi să devii minimalistă cu obiectivele tale?

Cum ar fi să îți faci o listă cu lucrurile pe care le-ai simțit de un impact profund pozitiv anul acesta și repetarea tuturor acestor sentimente să fie cu adevărat obiectivul tău pe anul 2023?

Cum crezi că te-ai simți?

GPS-ul valorilor tale

Știi, tu deții un GPS fantastic, acesta este corpul tău și emoțiile tale. Ori de câte ori te simți minunat, înseamnă că te apropii de destinația ta = bunăstarea ta, în schimb ori de câte ori te străduiești foarte mult, te lupți foarte mult și apar sentimente de tristețe, neputință, dezamăgire, deznădejde, GPS-ul te atenționează că drumul pe care mergi este greșit.

Ce ar fi dacă anul viitor ai asculta mai mult de GPS-ul tău? Ar putea acesta să îți indice o ierarhie corectă și autentică a valorilor tale?

Știi, obiectivele noastre vin din dorința de a trăi mai bine și mai frumos. Iar toate aceste lucruri vin de fapt din lucrurile pe care le-am experimentat, am constatat că nu ne plac, pentru că GPS-ul ne-a spus că ne simțim rău și acum vrem să le experimentăm altcumva, astfel încât să ne simțim bine, să ne distrăm, să râdem mult.

Pentru unele din noi, a avea bani, ne oferă această libertate, distracție și entuziasm; pentru altele dintre noi, familia ne oferă toate aceste sentimente pozitive care ne fac să trăim bine; pentru altele, cariera noastră reprezintă, acea provocare, care ne face să trăim viața la maxim și știi fiecare din noi are dreptate.

Succesul și o viața împlinită înseamnă ce îți aduce ție bucurie, dezvoltare, stare de bine, armonie! Aceasta este valoarea ta autentică!

Fiecare valoare este corectă, fiecare alegere este corectă, atâta timp cât este asumată, adică atâta timp cât tu știi că în momentul de față investești resursele tale cele mai de preț (timpul, energia) pentru că această arie impactează restul ariilor și îți aduce 80% rezultate pozitive în viața ta.

Așadar, ca și concluzie, fă o listă cu primele 5 arii din viața ta în care tu alegi din proprie inițiativă să investești timp, energie și bani.

Vezi atunci când nu ești la servici, în care direcție investești timp, bani și energie.

Scrie de ce sunt aceste lucruri importante pentru tine, ce beneficii îți aduc aceste investiții?

Ce sentimente ai atunci când lucrurile sunt OK în aceste arii?

Cât de împlinită și bucuroasă te simți, când lucrurile merg bine aici?

O persoană care va avea pe primele locuri în ierarhia ei familia, programul ei va fi mai mult centrat pe activitățile cu familia. Programul tău reflectă faptul că acestea sunt valorile tale sau reflectă altceva?

Stabilește ce anume vrei mai mult în viața ta, anul ce vine!

Alexandra Ilie

Hairstylist, tricologist, formator și consilier în dezvoltare personală, pe scurt,  Expertul tău în Self-Care.