Se vede ce mâncăm pe părul și pielea noastră?

Obiceiurile noastre sănătoase și nesănătoase se văd pe părul și pielea noastră?

Astăzi povestim despre alimentație și aflăm dacă părul și pielea noastră arată obiceiurile sănătoase dar și cele nesănătoase pe care le avem.

Cum facem să ajutăm pielea și părul atunci când suferă?

Draga mea, primul lucru pe care îl poți face este să conștientizezi rădăcina problemei.

Până nu știm cu ce ne luptăm, de ce ne luptăm cu această afecțiune, de ce a apărut și ce soluții avem nu putem să facem nimic.

Așadar hai să facem o listă simplă de pași prin care să vedem ce putem face.

1. Evaluare

 Eu cred că atunci când mergi la un specialist, fie că este hairstylist, doctor, estetician, datoria acestora este să te informeze ca și cum nu știi și nu deții nicio informație despre afecțiunea ta.

Obișnuiesc ca în salonul meu, să scanez scalpul și părul persoanei care îmi calcă pragul, chiar dacă a venit pentru un tuns. Este un pas mic, dar foarte important pentru a stabili în ce stadiu se află clienta mea. 

Am fost surprinsă să văd cliente care aveau scalpul sănătos, iar peste o lună sau două, s-au trezit cu diverse probleme, ca dermatita, psoriazisul, și chiar dacă aceste afecțiuni sunt considerate autoimune, efectul lor poate fi combătut dacă acționezi din timp.

Evaluarea pielii și a părului într-un salon de coafor se face destul de simplu. Imaginea pielii/a scalpului și a părului poate fi mărită printr-o videocameră care acționează ca un microscop. Prin aceste imagini îți poți da seama ce fel de scuame există (uscate/grase), dacă firul de păr cade sau doar se rupe.

Dar în funcție de starea pielii și a părului se poate evalua mai profund starea de sănătate a corpului.

Părul nostru, este alimentat de câte un vas de sânge responsabil să aducă nutrienții necesari . Atunci când avem un dezechilibru în corp, circulația sanguină și nutrienții nu mai ajung optim la aceste fire de păr, ci se concentrează pe organele principale și esențiale supraviețuirii.

Ce rol are alimentația în toată această ecuație?

Alimentația este combustibilul corpului nostru. Totul va funcționa optim dacă îi dăm un combustibil calitativ, pe când dacă alimentația noastră nu este calitativă ne vom trezi că întâlnim diverse probleme, anumite filtre se înfundă, circuitul se desfășoară greu, exact ca la mașina ta.

De multe ori, atunci când avem probleme de căderea părului – această afecțiune ne poate indica un deficit de vitamine precum complexul de vitamine B, zinc, cupru, potasiu.

Când întâlnim scuame, mătreață, pielea poate suferi din cauza unui deficit de vitamina E, A, D  și de lipsa hidratării.

Când părul nostru se subțiază și se rupe, se poate să ne lipsească vitamina B, E, D.

Corpul tău îți dă semnale încontinuu cu ce anume ai de îmbunătățit, tu trebuie doar să deschizi urechile și să îl asculți. Mai multe informații pe această temă poți asculta în live-ul pe care l-am avut cu Health Coach-ul Corina Macrea.

Evaluarea corpului se poate face, atât prin analize medicale de sânge sau printr-o scanare cu un aparat de biorezonanță.

Aparatul de biorezonanță funcționează pe principiul medicinii chineze, transmițând corpului câteva impulsuri electromagnetice în palmă. Acest  aparat va măsura de fapt vibrația celulelor din corpul tău.

Fiecare celulă are o anumită vibrație, celulele sănătoase de obicei sunt mai alerte, în schimb, cele care se îmbolnăvesc sau care nu sunt la capacitatea lor optimă au un ritm mai lent.

Acest aparat de biorezonanță, nu poate pune un diagnostic clar de boală, dar poate indica persoanei scanate unde anume nu arată lucrurile în ordine și pe ce specialitate ar trebui să meargă mai departe pentru a face investigații suplimentare.

Pe lângă faptul că acest aparat scanează toate sistemele din corp (sistemul cardiovascular, pulmonar, gastrointestinal, nervos, hormonal, ginecologic), el îți poate da informații despre vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi, să știi exact ce anume îți lipsește. După această scanare poți verifica concret și cu analize medicale de sânge cât și cu sfatul medicului tău, cu privire la pașii următori pe care trebuie să îi faci.

Cea din urmă evaluare, dar și una din cele mai importante, este evaluarea emoțională, făcută de un consilier în dezvoltare personală/psiholog/psihoterapeut/coach.

De ce este importantă această evaluare emoțională?

Foarte multe afecțiuni fizice au o strânsă legătură cu emoțiile noastre, cu conflictele noastre emoționale, pe care avem tendința să nu le manifestăm, ci le interiorizăm. Problema este că prin această reprimare, interiorizare, acestea nu dispar, ci doar stau înăuntrul nostru, se acumulează și la un moment dat se exteriorizează, fie prin erupții, eczeme, febră, dermatite și multe altele.  În momentul în care acestea sunt conștientizate, exteriorizate, ele nu mai au tendința să se adune ca într-o „oală sub presiune”. 

Când înțelegem faptul că emoțiile noastre declanșează  anumite reacții chimice în corp (de exemplu, stresul – care presupune producerea de mai multă adrenalină, cortizol în corp pentru a ne ajuta să supraviețuim în situații critice ), vom înțelege cât de important este să ne conștientizăm aceste stări și cât de important este să le reglăm cât mai repede.

Nu vom putea fi zen tot timpul, și nici nu trebuie să facem asta, dar este important ca atunci când avem o situație care ne irită, ne supără, ne stresează, să rămânem cât mai puțin în această stare.

Părul și pielea ta indică pe lângă alimentația sănătoasă sau nesănătoasă pe care o ai, cât de mult stai în stările care nu-ți sunt benefice și tu poate nici măcar nu mai conștientizezi că le ai. Aduci la stadiul de normalitate o durere de cap, stresul, oboseala, dar acestea sunt mesajele corpului tău care îți spune că trebuie să te oprești, că nu este ok acum așa.

2. După evaluare, vine acceptarea

 Ok, am evaluat, am făcut cunoștință cu ceea ce avem, cu problemele noastre, cu afecțiunile, acum trebuie să acceptăm această situație și să găsim soluții.

3. Pornim schimbare

 Atunci când înțelegem ceea ce avem, acceptăm faptul că actualul stil de viață nu este cel mai sănătos cu putință și înțelegem de ce vrem să facem o schimbare în viața noastră. Așadar este momentul să trecem la acțiune.

Pentru a porni schimbarea ai nevoie să stabilești:

*DE CE este important să faci o schimbare

*CUM faci această schimbare

*DE CÂND te apuci de această schimbare.

Îți recomand să îți alegi o singură schimbare, cu care să începi. Să transformi această schimbare într-un obicei, care să fie plăcut, să nu îți ia mult timp să îl faci, să îți fie la îndemână și să te ții de acest angajament 30 de zile, orice ar fi. 

Alexandra Ilie

Hairstylist, tricologist, formator și consilier în dezvoltare personală, pe scurt,  Expertul tău în Self-Care.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *