Self-care: Ajutor! Am nevoie să pun mintea pe pauză!

Expert self-care
Expert self-care
Alexandra Ilie – Expert Self-Care
Azi vorbim despre:

  Cum mă detașez de gândurile și convingerile mele? Ce trebuie să fac?

  Soluția: înapoi la self-care

   Am fost  și uneori mă mai surprind că mă ia valul de gânduri, emoții, temeri, frici cu privire la unele aspecte din viața mea.

  Chiar în dimineața aceasta am avut de lucru cu mine pe tematica banilor.

  Pe scurt, ieri am fost la magazin pentru a putea pregăti cadourile de Moș Nicolae din timp și când am ajuns la casa de marcat am avut un șoc când a trebuit să plătesc.

  Suntem în anul 2022, după doi ani de pandemie COVID și cu un război la granițele țării noastre.

  Am pornit business-ul meu, un studio de hairspa în anul 2019, deci îți poți imagina cât de oportun a fost momentul, asta după ce prima mea tentativă de PFA era nu cu mult timp înainte de criza financiară din 2008.

  Îmi aduc și acum aminte începutul anului 2022 (acum fiind luna noiembrie a anului 2022); am început anul în forță, cu participarea mea la cursuri de dezvoltare personală, de branding personal, cursuri  pe care le-am plătit cu un card de credit, crezând că dacă îmi modific nivelul de cunoștințe, realitatea mea se va schimba.

  La cursul de branding personal, nici măcar nu mai aveam toată suma ca să o pot achita, o rugasem să mă lase cu plata în rate pentru a putea face rost de banii care îmi lipseau, dar știam că am anumite blocaje , convingeri, care mă sabotează pe partea financiară, pentru că oricât de mult și de repede veneau banii către mine, la fel de repede se și duceau. Te regăsești și tu?

  Am plecat dintr-o companie mare, cu 400 de oameni, înainte de a ajunge să am propriul meu business, iar acea siguranță financiară era extrem de plăcută, exact această siguranță financiară mă și făcea să-mi fie frică să merg pe cont propriu, mai ales că apăruse și un copil în viața mea și consideram că trebuie să fiu mai responsabilă ca oricând.

  Îți spun toate acestea ca să înțelegi contextul de unde am plecat și să înțelegi că nu ești singura care simte asta, căreia îi este frică de ceea ce simte acum și să înțelegi că este perfect normal fiecare gând de îngrijorare pe care îl ai acum.

  Ei bine, în dimineața aceasta am decis că a venit momentul să fac puțină ordine în dulapul mental și emoțional. Sentimentele după sesiunea de ieri de shopping erau situate în partea de jos a Scalei de Ghidare Emoțională. Mă încercau sentimente de neputință, furie, rușine, vinovăție, îngrijorare, anxietate, autoînvinovățire, iar corpul meu dădea deja semne de somatizare, capul mă durea, nasul începea să-mi curgă, îmi venea să tușesc într-una pentru că simțeam că mă sufoc.

  Dacă am învățat ceva până acum, am învățat faptul că atunci când corpul tău îți dă semne, merită să îl asculți ca să nu ajungi la altele mai rele. Pe scurt, venise momentul să mă ocup de aceste emoții și gânduri care știu că nu mă ajută să merg în direcția prosperității.

  Așadar am început dimineața cu a-mi acorda câteva minute să caut răspunsurile în mine, să caut claritate și să decopăr prietena din mine, schimbând convingerile pe care le am.

  Acest cuvânt convingere, sună a ceva grandios și foarte important, dar adevărul este că este doar un gând, un gând pe care ți l-ai repetat de o mie de ori, încât astăzi crezi că este adevărul suprem.

  Unul din aceste tipuri de gânduri în minte mea era „De ce îți este frică, de aia nu scapi.” Alte astfel de gânduri erau:

  • „Banii se fac doar cu muncă multă și greu.”
  • „Ca să ai bani și succes, trebuie să sacrifici timpul cu familia, pentru că nu poți să le ai pe toate.”
  • „Banii nu pică din cer.”
  • „Niciodată nu voi fi bogată pentru că cheltuielile mele sunt întotdeauna mai mari decât veniturile.”
  • „Oamenii bogați irosesc resurse inutile pe case de 1000m2.”

  Nu știu care este relația ta cu banii, dar citind tot ce am scris mai sus se cam bat cap în cap dorința de a fi fără griji financiare, de a avea bani, cu convingerile mele, nu crezi?

  Asta îmi place foarte mult la jurnalizare și la tehnica aceasta de lucru, pentru că în momenul în care scrii reușești să vezi obiectiv gândurile tale. Este exact ca atunci când te duci și vorbești cu o prietenă sau când mergi la un terapeut, după ce ai scos „porumbelul pe gură”, ai conștientizat și tu ce ai gândit și ai zis.

  Ei bine, după ce am terminat de scris și de analizat obiectiv tot ceea ce am gândit și simțit în legătură  cu acest aspect, mi-am luat câteva momente în care am închis ochii și am căutat soluțiile.

  Se spune că deținem soluțiile la orice și răspunsurile la fel.

  Mi-am dat voie să iau o pauză în care doar să închid ochii și să mă întreb:

  ”Cum schimb toate aceste convingeri?Cum schimb situația aceasta? Cum schimb relația mea cu banii?”

  Și imediat au început să îmi apară în minte cuvinetele: recunoștință, ACUM, stare de bine, mulțumire, ușurare, o singură persoană, o singură problemă.

  Nu am înțeles prea mult din asta, așadar m-am întrebat în continuare:

  Cum creez cu ușurință în viața mea?”

  Și am primit răspunsul: Ai grijă de tine! Simte-te bine ACUM și atât.”.

  Apoi, m-am întrebat: „Cum am făcut în trecut când câștigam bine?”.

  Și am primit răspunsul: „Nu mă concentram pe bani, ci pe rezultat și pe valoarea dăruită.”.

  Apoi, m-am întrebat: „Cum știu ce am de făcut, pentru că acum am impresia că încerc să fiu pe placul tuturor și să fac de toate din cauza disperării?”.

  Și am primit răspunsul Ce te pasionează cu adevărat?”.

  Am răspuns clar și răspicat, fără urmă de îndoială: „Vindecarea, claritatea, încrederea în sine și detașarea de tot ceea ce mă stresează.”.

  Am deschis ochii, ca să-mi notez repede gândurile și răspunsurile, am scris așa:

  Vreau să ajut oamenii să rezolve mai ușor partea asta întunecată a lor, vreau să le dăruiesc metode simple prin care să obțină claritate atunci când nu o au, să îi ajut să se detașeze de anxietate, temeri, frici și de ceea ce îi stresează atunci când au intrat în tornada aceea de gânduri care nu se mai oprește, pentru că atunci când sunt detașați și au claritate asupra a ceea ce își doresc, crește și încrederea în ei. De ce vreau să îi ajut? De ce este important pentru mine să îi ajut?

  Pentru că ajutându-i pe ei mă ajut și pe mine. Pentru că am fost în întuneric și știu cât de bine se simte atunci când aprinzi lumina. Pentru că știu că viața este simplă, ușoară și frumoasă de trăit, dacă mintea noastră nu o complică. Pentru că știu că toți suntem la un pas distanță de pășit către o viață magică. Este ca și cum suntem cu piciorul în aer, urmând să călcăm peste linia care marchează o viață de vis, de una plină de griji și avem nevoie doar de un mic imbold, efort pentru a face pasul.”

  Închizând din nou ochii, mi-a venit în minte:

  „Banii sunt ușori de obținut, mai ales atunci când nu te gândești la ei. Efortul este același și ei vin ca o consecință a valorii oferite de tine. Bucură-te de proces, simte-te bine ACUM, oferă valoare și ei vor veni.

  Cheltuielile tale sunt în controlul tău, de tine depinde să le reduci. Cheltuie conform ierarhiei valorilor tale personale, pentru că primind mai multă valoare, tu vei da mai multă valoare.

  Fie-ți frică de faptul că câștigi prea mult, că ai prea mult succes și timp pentru familia ta, în loc de lipsa veniturilor și acceptă frica în viața ta pentru că este cel mai mare dar, darul creativității.

  Banii îi câștigi atunci când ai claritate asupra problemelor, nevoilor și asupra soluțiilor.

  Învață oamenii gratuit cum obțin mai multă claritate, încredere în ei, cum trec peste frica de a nu câștiga suficient din pasiunile lor și cum își vindecă convingerile, detașându-se de stres și teamă.

  Creezi totul cu ușurință, atuncă când te simți bine ACUM și ai grijă de tine.”

  Self-care-ul – ce înseamnă și de ce ai nevoie de un expert în self-care

  Self-care-ul înseamnă să creezi totul cu ușurință, simțindu-te bine AICI și ACUM; înseamnă să ai grijă de tine nu doar la felul cum te îmbraci, ci și la felul cum gândești și cum te simți.

  Ai grijă cu adevărat de tine, atunci când ești conștientă de stările care nu te ajută, de lucrurile care nu îți mai servesc și de ce anume ai nevoie să schimbi.

  Ai nevoie de cineva din exterior, un terapeut, o prietenă, un expert, atunci când tu nu poți sau nu știi cum să ieși din tornada de gânduri, de griji, de convingeri care te sabotează. Ai nevoie de ajutor atunci când nu te poți mobiliza să schimbi ceva, când ai nevoie doar de un mic imbold pentru a face un prim pas.

  Ai nevoie de cineva atunci când nu ai metodele prin care să-ți redobândești claritatea pentru a putea sa-ți redobândești încrederea. Ai nevoie de ajutor atunci când tu nu mai ești conectată la corpul tău, când nu știi ce îți transmite și te încăpățânezi să te străduiești și mai mult să faci.

  Ține minte, viața noastră înseamnă bucurie, armonie, ușurință, magie, ori de câte ori simți  că nu ai claritate, vitalitate, energie, armonie, iubire înseamnă că te străduiești prea mult. Uită-te pe Scala de Ghidare Emoțională și vezi unde ești azi, unde te situezi.

  Expertul în self-care

  Eu ca și expert în self-care mă adresez astăzi acelor femei care ca și mine sunt anxioase, uneori disperate, ajung uneori chiar și la depresii ușoare pentru că nu știu să se detașeze de partea această mentală. Încă nu și-au creat metoda prin care să pună pe pauză tornada mentală, care îi afectează încrederea în ea.

  Mă adresez acelor femei care caută ajutor pentru că vor mai multă claritate, care vor să aibă zece minute pauză de la valul de griji pe care îl poartă zilnic cu ele. Care știu că viața nu înseamnă doar întuneric, pentru că în adâncul sufletului lor știu că le așteaptă ceva magic.

  Mă adresez acelei femei care are dorințe, vise și care din cauza lipsei clarității și a încrederii în ea, pare a fi așa departe de realizarea lor. Și, deși această femeie are dorința de a schimba multe în viața ei, zona aceea confortabilă, de siguranță o oprește, pentru că acum are unu sau doi copilași de întreținut.

  Știu că acea femeie ar face ceva ca să câștige din pasiunea ei, ca să nu mai simtă fiecare zi, de luni până vineri, ca fiind un efort colosal de depus, dar îi este teamă că nu se va descurca financiar.

  Văzându-se așa departe de visul ei, de pasiunea ei, are perioade ciclice de letargie, tristețe, depresie și se gândește în sinea ei că dacă  ar putea să găsesacă doar o persoană ca ea, care și-a schimbat condiția, ar fi suficient de potrivită să o îndume și să o impulsioneze și pe ea cum să facă, iar atunci totul ar fi mai ușor și ar începe să se îndrepte către tot ceea ce și-a dorit vreodată.

  Draga mea, acea persoană există! Fii cu ochii și mintea deschisă să o observi și ai să vezi că doar cu acel mic imbold pe care ți-l va da, ai să pășești cu încredere spre visurile tale, ai să dai frâu liber creativității și potențialului tău, vei aduce toate acele o mie de vise mai aproape de realitate și în sfârșit tot ceea ce ai citit până acum vei aplica concret în viața ta. Îngrijirea ta, nu se va mai raporta doar la aspectul tău fizic, ci vei avea grijă ce anume sădești în grădina minții tale, în sufletul tău și vei avea grijă clipă de clipă cum te simți. Vei arăta bine și te vei simți sigură pe tine, vei avea succes și împlinire în termenii tăi, iar banii vor veni cu ușurință către tine.

  Te vei simți la fel de disciplinată, echilibrată și armonioasă ca Marie Kondo, având grijă de tine ca de cel mai VIP client dintr-un SPA.

  Vei ajunge să trăiești în prezent, să te bucuri de ACUM, pentru că nu te mai fură grijile cu privire la ce a fost sau la ce va fi. Ești acum un adevărat model pentru copiii tăi, care au învățat de la tine cum să trăiască în acord cu valorile lor, cu pasiunile lor și să câștige din ele. Felicitări, prin ceea ce ai făcut pentru tine, ai investit mai departe în copiii tăi, în unu sau doi oameni, armonioși care răspândesc în jurul lor iubire și armonie de acum înainte.

  Acum, totul pare că se întâmplă pentru tine și nimic nu te mai înspăimântă, pentru că știi, că doar datorită fricii ai reușit să cauți soluții, să fi creativă și să  ajungi unde ești acum!

  Câteva produse care să te susțină în călătoria ta

  caiet
  Caietul meu cu aspecte pozitive, document PDF, gata pentru a fi descărcat și printat ori de câte ori ai nevoie.- 128 pagini
  jurnal
  Jurnalul „Cum să trăiești frumos”, document PDF, gata pentru a fi descărcat și printat ori de câte ori ai nevoie.- 100 pagini

  Alexandra Ilie

  Hairstylist, tricologist, formator și consilier în dezvoltare personală, pe scurt,  Expertul tău în Self-Care.