Încă din copilărie îmi aduc aminte de experiențele mele cu tunsul. Din păcate de cele mai multe ori le asociez cu un sentiment de frică,  de lipsă de comunicare și de dezamăgire maximă de rezultatul final.

Cred că acest lucru m-a și determinat să aleg meseria de coafeză. Am vrut ca clientele mele să nu simtă aceste lucruri, ci dimpotrivă să reprezinte un moment de bucurie maximă când aleg să meargă să-și taie părul, să se simtă fresh, armonioase, bucuroase, să simtă părul sănătos și neted, să se simtă ușoare ca și când o mie de probleme au dispărut de pe umerii lor și această ușurare și bucurie să se reflecte pe chipul lor.

Îmi place nespus când văd un păr sănătos care strălucește ca o oglindă și reflectă frumusețea, dar și sănătatea și armonia interioară a omului.

Pentru mine tunsul nu reprezintă doar tunsoarea, pentru mine tunsul este un proces, un proces de reîntoarcere la mine, un proces de descoperire a mea, de punere în valoare a calităților mele și de redescoperire a trăsăturilor pe care poate nu am mai avut timp să le admir, să le prețuiesc așa cum ar fi trebuit.

Când aleg să merg la cineva la tuns, aleg omul, aleg locul, aleg energia, cu care vreau să mă încarc și îmi ofer încrederea, deschiderea și vulnerabilitatea de a-mi lăsa corpul și emoțiile în mâinile altcuiva.

Dacă vrei, poți să spui că acest serviciu, este ca un ritual, de pe urma căruia te vei alege cu o energie mai bună, mai proaspătă, plină de vitalitate, sănătate ca să reconstruim o atitudine, stima de sine și creșterea nivelului de stimă de sine.

Draga mea, eu când aleg să-mi tund părul, aleg cine face acest ritual cu mine și nu contează doar tunsoarea de final, bineînțeles că merg și pentru asta, dar nu contează doar asta.

Pentru mine contează și:

  • Atmosfera – cum miroase, cât de cald este, cât de luminos este spațiul. Muzica, să fie una relaxantă, pe care să apuc să respir adânc și să-mi trag sufletul după o zi sau o perioadă grea, încărcată.
  • Cum mă întâmpină specialistul – îmi place foarte mult să fiu servită cu o cafea, un ceai sau o apă, sau măcar să fiu întrebată dacă doresc acest lucru
  • Cum vorbește specialistul cu mine –  are un ton cald, autoritar, este distant sau prietenos? Sunt importantă pentru el ca și clientă sau sunt doar o clientă banală din mulțimea de cliente pe care le are în ziua respectivă de făcut. Este atent la stilul meu e viață, sau mă leagă de coafor cu o tunsoare pe care nu o pot aranja acasă?
  • Spălatul și masajul – sunt extraordinar de importante. Este primul pas de încredere, de deschidere a clientei către mâinile specialistului. Mă relaxează enorm să fiu masată, simt că îmi detensionează tot corpul și parcă mă simt mai ușoară când mă ridic de la spălător. Îmi plac mișcările blânde, de alint, de răsfăț, de mângâiere, nu cele agresive. Îmi place să simt presiune pe scalp, ca să mă detensionez, dar nu să fiu trasă de păr, să simt durere.

Fiecare gest de la cum mă atinge, cum reglează apa, cum povestește cu mine este atât de important, pentru a mă putea lăsa cu încredere pe mâinile specialistului, fără să-mi fac griji ca va ieși sau nu ok. Totul trebuie să fie într-un echilibru, să fie armonios.

  • Produsele pe care le folosește – sunt importante pentru că eu acasă, poate nu investesc mulți bani într-o mască sau un fixativ de păr, pentru că nu văd nicio diferență între un produs organic profesional de păr și unul din supermarket, care poate mă costă de zece ori mai puțin. Pentru  mine poate sunt la fel, daor specialistul poate să-mi arate diferența între cele două și în plus, ador să văd, să simt, să miros un produs de lux.
  • Cum mă tunde – chiar dacă este ultimul lucru pe care îl menționez, acasă va fi cel dintâi lucru la care mă uit. Pentru că eu poate nu voi avea aceeași răbdare, îndemânare și atenție la felul cum aranjez părul, precum o face acel specialist într-o oră la salon, așadar contează enorm să mi se aranjeze părul bine, încă de când este ud, așa știu că se va aranja bine și ușor acasă.
  • Ce mă învață – da, ai auzit bine, ce mă învață, știe să-mi recomande produse, cum le folosesc, cum îmi aranjez noua tunsoare ca tot timpul să arate bine.

Un bun profesionist, știe că în momentul în care l-ai ales din mulțimea de specialiști, ți-ai pus încrederea că va face tot ce e mai bun, mai frumos, mai sănătos, mai armonios și mai benefic pentru tine. Și el este responsabil ca tu să pleci cu încredere în tine, cu energie bună, mai relaxată, mai ușoară și încântată de procesul de care tocmai ai avut parte ca să te poți reîntoarce cu încredere la el.

Tu cum te simți când pleci de la tuns?