Tot auzi despre armonia interioară, armonia exterioară, dar cum faci să ajungi în acel punct în care te simți și radiezi această armonie?
După părerea mea, armonia interioară este strâns legată de autocunoașterea ta, de valorile tale, pentru că înseamnă că ceea ce faci este în concordanță cu ceea ce spui și ceea ce gândești. Faci lucrurile exact așa cum le simți, fără să îți fie teamă să le faci în stilul tău personal.
Armonia interioară vine atunci când învățăm:
– cine suntem,
– care sunt valorile noastre,
– de ce sunt aceste valori importante pentru noi,
– sunt aceste valori într-adevăr ale noastre sau le-am preluat din mediul în care trăim,
– cât de vulnerabili suntem, ( ți-e teamă să fii vulnerabilă?)
– ce frici avem,
– de ce le avem,
– de ce spunem da, când vrem să spunem nu,
– ce iubim la noi,
– ce atuuri ai,
– care părți din tine le accepți, care nu.
Toate aceste lucruri de mai sus se traduc pe scurt în CLARITATE, AUTENTICITATE, IUBIRE DE SINE ȘI STIMĂ DE SINE.
Cred că și tu ca și mine, ai întâlnit probabil, puțini oameni, ce-i drept, care radiază o stare de calm, de liniște, de împlinire.
Parcă ai impresia că dețin un secret pe care tu încă nu îl știi. Deși, poate uneori sunt oameni care trăiesc cu mai puține lucruri ca și tine, îi vezi mai liniștiți ca și tine. Ți s-a întâmplat?
Eu am pățit acest lucru și îmi aduc aminte că mă tot întrebam care este sensul acestor lucruri pe care le fac, ce știu acei oameni armonioși și eu nu?
Îmi aduc aminte de perioada când eram angajată, că stăteam și mă întrebam: „Asta înseamnă să fii adult? Asta înseamnă să ai succes? Să lucrezi un an de zile ca să te poți bucura de două săptămâni de pauză, în care ești mult prea epuizat ca să te bucuri de peisaj, de bani, de excursie, de compania familiei tale?”
Acela a fost momentul în care am știut că sunt la mii de kilometrii distanță de armonie, de echilibru și de cine sunt eu cu adevărat.
Armonia exterioară înseamnă armonia interioară, care se manifestă prin mașinăria aceasta super inteligentă care ne transportă prin viață, numită corp. Armonia interioară, se simte în interiorul corpului nostru ca o stare de bucurie, de liniște, ca atunci când stai plută în bazin și nu mai auzi niciun zgomot în jurul tău, ci doar respirația ta.
Armonia exterioară este barometrul nostru, pentru că se manifestă prin relațiile noastre, prin mediul în care trăim, se vede pe chipul nostru.
Zilele trecute venise sora mea și mă întreabă:
„- Sis, arăți așa zen, atât de liniștită, ce faci? Cum te simți? Ce ai făcut de ești așa?”
Deși făcusem foarte multe lucruri, muncisem mult până când m-am întâlnit cu ea, am constatat că tot ceea ce făcusem până atunci, pentru că făcea parte din grila mea de valori, pentru că știam de ce fac toate acele lucruri, totul se armoniza perfect și asta îmi dădea multă energie pentru a mai face și alte lucruri.
Armonia interioară și armonia exterioară sunt un proces. Un proces de autocunoaștere, un proces de redobândire a clarității asupra noastră, asupra identității noastre , asupra valorilor și dorințelor noastre. Iar prin acceptarea și creșterea iubirii față de noi înșine, învățăm să și comunicăm cu noi ca niște bune prietene.
Atingem un alt subiect mult întâlnit, și anume stima de sine. Stima de sine care este influențată de iubirea de sine.
Iubirea de sine este starea emoțională (atenția, compasiunea, acceptarea, iertarea, protecția, motivarea, siguranța, iubirea necondiționată pe care le primești de la persoanele dragi), iar stima de sine înseamnă acel instrument prin care măsurăm, implementăm, reinventăm iubirea față de noi înșine.
Prin stima de sine, de fapt analizezi imaginea pe care o ai despre valoarea propriei persoane.
Nivelul stimei de sine este influențat de mai multe aspecte precum:
– de felul în care te îngrijești,
– de obiectivele tale (cât de realiste sau nu sunt),
– de acțiunile și rezultatele tale,
– de cât de bine te simți în propria piele,
– de limitele pe care le stabilești în relațiile cu ceilalți,
– de acceptarea calităților și defectelor tale,
-de conștientizarea faptului că nu poți fi perfect,
– de nivelul de critică pe care îl accepți,
– de cât de valoros/valoroasă te simți.
O dată ce știi cine ești, cât de valoros ești și după ce ai acționat în ciuda fricilor tale, îți vei putea crește atât încrederea în tine, cât și stima față de tine și iubirea față de tine, pentru că toate trei sunt într-o strânsă legătură.
Sunt aici pentru tine! Cum te pot ajuta?